dialoog #1 op actuali

foto studio kristal

Een nieuw leven voor Perignem.

Een tweetal jaar geleden werd beslist om het oude keramiek atelier Perignem te renoveren. Het regende binnen, in de winter vroor het er ook, kortom, er kon niet meer gewerkt worden. In eerste instantie werd er besloten een nieuw dak te plaatsen. Een nieuw dak vraagt ook om nieuw e muren, en deze veranderingen vroegen natuurlijk om een lege atelier, wat erop uitdraaide dat er 60 jaar opslag, werk, etc… moest verwijderd worden.
Zo werden de gipsen mallen opgeruimd (meer dan 7 ton), werd er glazuur (her)ontdekt en gecatalogiseerd, koterijen die er gaandeweg ontstonden uitgekuist en afgebroken, enzo verder. Zeker een vol jaar heeft Elisabeth Vandeweghe hieraan gewerkt, met hulp van onder meer schoondochter Anneleen De Causmaecker, echtgenoot Erik Van Parys en andere bereidwillige handen.
Eerst werden de nieuwe binnenmuren gemetst, vorige zomer kwam het nieuwe dak erop en sinds de winter van 2013 is er zelfs verwarming, en kan het atelier weer als atelier benut worden. Elisabeth en Anneleen zijn sindsdien volop uit de startblokken geschoten wat resulteert in een eerste tentoonstelling Dialoog #1. De opening (op zondag 16 juni) werd opgeluisterd door saxofonist Kurt Bertels die ondermeer een werk bracht van Annelies Van Parys, dochter van Elisabeth.
De keuze voor saxofoon is symbolisch gezien de stichter van het Atelier, Laurent Vandeweghe (vader van) zelf ook in zijn vrije tijd saxofoon bespeelde.  Laurent  stelde vele jaren geleden het atelier open voor allerhande kunstenaars, die er de vrijheid kregen in de keramiek hun ding te doen. Zo passeerden er in de begindagen kunstenaars als Octave Landuyt, Marcel Catry en Yves Rhayé. Anno 2013 pikt Perignem deze draad terug op, maar wil het openen naar alle kunstuitingen. Perignem  wil een nieuwe Ruimte voor creatie zijn, in de ruimste zin van het woord.
Het atelier is opgesplitst in twee ruimtes. De ene ruimte dient puur als atelier, de andere wordt interdisciplinair gebruikt voor tentoonstellingen, performances, try-outs voor theater, muziek…
De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot het einde van de maand in het atelier van woensdag tot zaterdag tussen 14:00 en 18:00 en op zondag tussen 10:00 en 12:00 in de Stationsstraat nr. 26 te Beernem.

 

persberichtje op www.actuali.be

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s