wat?

Field Recordings is enerzijds een interactieve installatie en anderzijds ook het decors van een
voorstelling met zang en dans.
Peter Verhelst schrijft een nieuwe tekst, op maat van het beeldend kunstwerk van Anneleen De Causmaecker. Dat werk bestaat uit 100 lichtsculpturen, opgesteld in het strenge raster als van een soldatenkerkhof. Elke sculptuur krijgt van Peter een woord, een zin, een zucht van een soldaat, desoldaat in een grote oorlog.

Annelies Van Parys plaats zijn woorden in de door haar gecomponeerde soundscape, een klankentapijt dat zich in de lichtsculpturen bevindt. Deze soundscape bestaat uit verschillende lagen. Historische opnames van oude marsmuziek, nieuw gecomponeerde muziek, oorlogsgedreun.

De bezoekers wandelen tussen de lichtsculpturen. Via bewegingsdetectie reageren de klanklagen verschillend op hun wandeling. De klanken lijken te vluchten, te achtervolgen, te sluimeren. De bezoeker kan de installatie bespelen, het wordt een levende ruimte. Elke wandeling zal een uniek klankresultaat opleveren.

Voor de voorstelling schrijft Peter Verhelst klaagzangen in het Engels, hij geeft zo een stem aan de vrouw in oorlogstijd. Deze lamenti zet Annelies Van Parys op muziek. Tijdens de performance vertolkt Els Mondelaers ze op haar eigen onnavolgbare wijze. De jonge Portugese danseres Isabelle Balsa gaat in dialoog met de installatie, met de soundscape, met Els. Het Blow Duo, bestaande uit Vincent Caers en Andy Dhondt vervolledigen het muzikale verhaal op slagwerk en saxofoon.

De installatie fungeert als slagveld, als soldatenkerkhof, en vertolkt ook de herinneringen en gedachtes van de soldaten. Het is een ruimtelijke acteur.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

ruimte voor creatie